14 Mart 2022 Pazartesi

Unutulan Bilgisayar Kullanıcı Şifresi Sorunu (Linux/Ubuntu)

 

Ubuntu işletim sistemi kurulu bir bilgisayarınız varsa, bir süre kullanım sonrası uzun bir süre ara verdikten sonra tekrar kullanmak istediğinizde oturum açmak için kullanıcı şifresini unutmak gibi bir sorunla karşılaşabilirsiniz. 

Bu durumda, Güvenli Mod (Recovery Mode) kullanılarak kök(root) dizine erişilip, ilgili kullanıcı hesabı için yeni bir şifre belirleyebilirsiniz.

Kullanıcı Şifresi Değiştirme Adımları:

1) Bilgisayarınız açılırken (PC'nin açık olma durumunda yeniden başlat yapınız) 'SHIFT' tuşuna (soldaki) sürekli basarak Güvenli Mod menüsünü (Recovery Mode) açınız.

2) Açılan Güvenli Mod menüsünde klavyenizdeki ok tuşlarını kullanarak 'root - Drop to root shell prompt' şıkkını seçerek komut dizinini açınız.


3) Açılan 'root' komut dizininde aşağıdaki komutarı sırasıyla giriniz:

# mount -rw -o remount /

4) Bilgisayardaki kullanıcı hesaplarını görüntülemek için aşağıdaki komutu veriniz. 

# cut -d: -f1 /etc/passwd

5) Şifresini değiştirmek istediğiniz kullanıcı için ('kullanici_adi' kısmına sizin hesap adınız olmalı) aşağıdaki komut satırını yazınız:

# passwd 'kullanici_adi'

6) Devamında ilgili hesabınızda kullanmak istediğiniz şifreyi girmenizi iki defa isteyecektir (Belirlediğiniz yeni şifrenizi tuşlarken, komut satırında herhangi bir değişim göremeyebilirsiniz; bu sizi endişelendirmesin. Yine de yeni şifrenizi tuşlayınız.).

7) Son olarak 'exit' yazarak komut dizininden çıkınız. Ve yeni şifrenizle oturum açmayı deneyiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.